Mig segle de la nostra revista 1943-1992


Bona gent:

Benvolguts associats i amics de l'Altar de Russafa, enguany 1992, un any que tant ha donat que parlar, i encara està donant, i donarà, significa per a la nostra Associació una gran efemèrides. S'han complit cinquanta anys sense interrupció de la Revista-Programa que cada any vos arriba junt a la clàssica "bescuità", la medalla de Sant Vicent, les "pelailles" i el ciri. Es Revista, perqué, a mes del programa, sempre hem procurat que alguns escriptors i erudits expliquen en ella eixes gestes de la vida de Sant Vicent, per tal d'estendre el coneixement del "vicentinisme".

Hui em complau oferir-vos, a través de les pagines del present número cinquanta, una gran selecció de mig segle d'existència de la publicació.

He fet un gran esforç, en atenció a tots els russafenys, per poder obtindré una selecció completa. En la meua col•lecció faltaven alguns exemplars (antics, sobre tot) que m'han deixat associats antics. Gràcies a ells, la nostra revista d'enguany es transforma en un llibre antològic que ens servirà a tots de permanent record. El nostre agraïment és infinit.

Per als més "veterans", fullejar la publicació vos farà vibrar de nostàlgica, tant d'alegria com de tristors passades. Per als jòvens tindrà el valor de la curiositat històrica, el sabor de la tradició.

A tots, jòvens i manco jòvens, propose la grata lectura. Ella serà motiu de meditació sobre vicisituds i esplendors. Junt a les èpoques daurades hem tingut alguna, minoritària, per sort, de crisis. Cadascuna ha vingut produida per unió i per treball, les primeres, o per desconnexió o cansanci, les segones. Pero sempre, quan calia, ha sorgit la providencial ajuda del nostre Sant Vicent, qui ha posat en les nostres ments, i al nostre carni, les idees necessàries per tal de seguir oferint-li al Poble de Russafa, tots els anys unes festes en el seu honor, plenes de la més profunda devoció.

Cal, per tant, pensar i recapacitar. Valem molt poc de manera individual. Sols conjuntament tenim valor, i podem aspirar a comprendre les grans virtuds del sant valencià. Sols si les comprenem podrem donar-les a conéixer, i farem que el Regne de València no oblide al seu patró, un sant de transcendència europea.

Estes pàgines contenen no solament textos i il•lustracions. Tenen una força més poderosa. Representaven, cada any, un autèntic miracle per a l'Associació.

Directius, associats i anunciants que les feren possible, ja estan junt a Sant Vicent en el Cel. Els que hem quedat els hem de pregar per tal que fassen intercessió davant el nostre sant, per a que la revista continue sempre viva. La clau està en la joventut. Esperem que Sant Vicent encenga el foc en les ànimes del nostres hereus. Cap tradició del nostre poble es pot perdre. Igual que salvaguardem com a soldats de pau la Llengua Valenciana, hem de pregar per a mantindré la flama sagrada del cult i la devoció al t nostre gloriós Patró, SANT VICENT FERRER.

JOSEP CEREZO PASCUAL